Wednesday, December 2, 2009

this hard-breaking moment....

assalamualaikum n hai....

people always say i am a sort of hard-to-cry person...have this tough-really-hard-like-a-stone emotion....hahahha....actually i doubt that.. i am actually a really sensitive one (to those who really know n close to me =p) but people do not notice it because i hate showing my emotions especially crying...

i always think crying IS NOT a way to solve my problem....

i would think crying equals to losing all ur senses....u would feel numb when crying....doesnt matter what happen around u because u r too occupied or bz thinking of the reason(s) why u actually cry....

n i really HATE it..

that is why i dun like to watch sad-i-will-cry movies ( i really hate this type of movies pun - keja nangis ja), go to somebody's funeral (i will try my best to avoid it coz i hate seeing people crying over their lost loved-one(s))

but this doesnt mean i dun visit families who just lost their loved one(s).....i did visit and in most occasions, i tried to hold my breath s long s i could so that my tears didnt fall...

n this was one of the occasions that required me to really hold my breath.....

i went to visit my dad's best friend's son who was also my ex-student who died in a motorcycle accident.....it was really tragic....he was on his way back home when he met into the tragic accident.....only a few kilometres away from his house....

when i arrived there, i could hear his mother was crying n sobbing really hard....telling people how he had met into the accident, telling everybody he was a really good n nice boy.....he really was....i still remember his genuine-pure-i-will-never-harm-people kind of smile....but what has happened was destined....

n i sitting in a corner of the house, trying very hard to blink back my tears (while hearing his family's sobbing)...i tried not to cry eventhough i could feel my eyes were already flooded with tears....

BUT what break my heart the most is when i heard the cause that led to his death....HE DID NOT WEAR HIS HELMET PROPERLY.....his head was severely injured due to the crash onto the divider.....

i'm not writing this because i would like to condemn the action...let bygone be bygone....i just want OTHERS to open their eyes that anything can happen if u do not take safety seriously.....

well, we always assume that all of us know the rules when we r on the road....BUT STILL a lot of us ignore it....guys, safety is not the thing that we can simply put on risk.....

lots of families have lost their loved ones because we OR them take things for granted....we seem to see this safety aspect lightly with or without knowing the consequences....

so please change this good-for-nothing attitude.....when u take safety lightly, u do not only risk ur life but also the life of others.....<<<>>>

p/s: if u take safety lightly but still nothing has ever happened to u (i think this is the major reason y people keep abusing the rules), then WATCH OUT it may bring bad consequences to u ONE FINE DAY...please think of ur loved ones.....

Tuesday, December 1, 2009

Thomas Fuller once said.....

"Some have been thought brave
because
they were afraid to run away".

if...

if u can't say something nice,

dun say anything at all.....

raya yang "kurang enak"

assalamualaikum n hai...

first of all, wpun terlambat, tp aku ttp nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua......

bila difikir hari raya haji, mesti kita terfikir suasana yang KURANG meriah drpd hari raya puasa....pdhal hari raya haji sepatutnya menjadi hari raya utama kita.....

inilah yg aku rasa....pg raya, bgn pagi, mandi sunat hari raya, tlg kemas umah (tu pun slps kena leter=p), pi solat sunat hari raya, blk umah, tgk tv....end of story....

tu pa yg aku wat pada setiap kebanyakan kali hari raya haji....tmbahan plak tahun nih, aku xblk kg di penang coz tiada sapa di kg...tp thn nih lain ckit.....makndak aku di kg ayahku "tumbangkan" seekor lembu....so ada kenduri (kecil ja)....

xsangka aku....best gak....jumpa sepupu sepapat (wpun xramai).....sembang2, gosip2 =p then melantak lauk gulai daging korban...mmg masyhuk la =)

aku mula mengubah perspektif bahawa wpun suasana yg aku alami hnya kecil tp impaknya besar....kenapa??? sbb kita melalui suasana itu dgn og2 tersayang kita....itu yg penting.....

xkisah la di mana pun kita, tp kalau kita ada bersama org yg kita sayangi, perkara yg kecil juga boleh menjadi besar.....^_^

Thursday, November 12, 2009

aku sebenarnya......

assalamualaikum n hai...

aku sebenarnya.....

penat

keliru

pening

menyampah

benci

sakit hati

geli geliman

kecewa

semuanya negatif....

semuanya aku tujukan kepada.....

orang sekeliling aku?

students?

rakan sekerja?

mungkin ya atau tidak....

aku peduli apa

lantaklah

janji aku buat kerja aku

plg penting aku xkacau orang

persetankan yang lain

how huh?????

hai n assalamualaikum....

what do u think is the best way to psycho ur students???

how huh???

i am confused n tired

Wednesday, November 4, 2009

dulu dan sekarang.....

assalamualaikum n hai.....

bla bercakap tentang dulu dan sekarang, aku rs sedey bila melihat kepada sikap pelajar2 kita sekarang berbanding dulu...

dulu...

guru adalah org yg plg kita hormati....
guru kata A, maka A la jawapannya....

tp sekarang.....

guru hanya orang yg menyemakkan hidup pelajar....
guru nasihat, mereka akan melenting, kata guru nih banyak berleter....

dulu....

kita terima setiap hukuman drpd guru dgn hati yg terbuka....
kita fikir, mmg nih slh kita, sbb tu cikgu hukum...

tp sekarang....

guru baru FIKIR nak hukum,
mereka dah bising2 nak saman, nak pukul guru, bakar kereta, calarkan kereta...
apa nak jd????

dulu....

kita pandang guru dengan niat yg baik,
tiada niat len selain utk belajar semata2...

tp sekarang....

ada pelajar yg pandang guru seperti simbol seks...
wpun pakaian guru itu sopan, tiada ciri2 yg xbek ditunjukkan....

dulu...

kita takut sgt dgn guru....
guru ada kuasa...
jd guru adalah antara anugerah yg plg dihargai, disyukuri....

tp sekarang....

guru lebey takut kepada pelajarnya...
pelajar sekarang mampu buat apa saja....

jika dilihat kepada suma nih, di mana silapnya???
kenapa perkara ini berlaku???

sedih, mmg sedih bila difikir sikap pelajar yg semakin teruk.....
bukan semua tp bilangan yg ada cukup untuk membimbangkan kita semua....
tiada lg guruku keluargaku,
tp lebey kepada guruku musuhku,

sampai bila ini akan berterusan???

Monday, November 2, 2009

kenapa???

assalamualaikum n hai.....

makin tua, makin byk plak masalah ..... kalau kita xwat masalah, org len plak bg masalah kat kita......

plg aku benci, bila ada org cr pasal dgn aku.....

aku nih bkn suka cr pasal dgn org...

tp sekali org cari pasal dgn aku, mmg nahas org tu...

ms zaman belajar dulu, ada gak member2 jd mangsa dgn aku....sapa suruh depa cari pasal dgn aku....padan la muka depa....hahaha

ada sekali aku hentak kepala member kat bucu meja....nah! bengkak biru n benjol kepala dia.....

ada kejadian len plak, aku amik penyapu nak pukul member aku.... nsb bek xsempat.....sbbnya member2 len kunci aku dlm blk....hahhaa....

gila betoi aku.....

tp sekarang bila dah tua, ingtkan xdak lg yg nak cr pasal.....to ada jugak org nk cr pasal dgn aku.....

aku benci la nak nek angin......tp bila xnek angin, lg dia usaha nak cari pasal n sktkan hati kita......

apa aku nak wat nih????

nnti aku pkir dalam2....

xpun plg elok doa byk2.....org yg teraniaya, doanya ALLAH akan makbul.....hahhaa makin suci murni hatiku ini.....

doakan aku =)

Sunday, October 25, 2009

pernah tak?

assalamualaikum n hai......

pernah tak korang rasa skt hati smpai mulut terasa nak celopar??wpun pd hakikatnya korang cuba tahan perasaan skt hati tu by trying to remain cool tp aiseh tak dapat....maka terhamburlah kata2 yang ingin didengari tu.....

sejak aku jd cikgu nih, aku cuba la "lemah lembut" dgn bdk...ckp pun dgn sopannya (minus the part bila guna aku ang dgn depa =p)....kiranya pijak semut pun xmati....tp akhir2 nih, mulut aku nih sentiasa laju ja nak laser kat org....ramai gak students aku yg kecik hati dgn kelaseran aku nih....ni antara situasi2nya; =p

situasi satu....

pelajar A: "teacher, mcm mana nak buat soalan nih???"
maka aku dgn semangat keguruan, pergi menerangkan....
ok, dia pun nmpak pegang pen, nak wat soalan tu.....

selepas 10 min,

pelajar A: "teacher, mcm mana nak buat soalan nih?? lupa la...."
maka sekali lg aku dgn kesabaranku, pergi menerangkan lg.....
dia pun wat soalan tu....

selepas 15 min kemudian....

pelajar B: "teacher, tgk si polan nih (iaitu pelajar A), dari td asyik belek muka kat cermin...keja xmau wat, tiru org ja dia tau...tanya teacher mcm nak wat keja sgt...."

aku relax dulu bila dgr tu, aku ckp "teacher nak kamu hantar latihan sebelum kelas habis"

pastu student A jwb, "relax la, bkn ssh, tiru r....keja senang, xpayah pkir..."

pada ms nih la, aku rs kalau jangka suhu ada kat kepala, mungkin suhunya melebihi 100 darjah celsius....

aku xmarah kalau dia tnya byk kali sbb xpaham, tp yang aku bengang bila dia jawab, "tiru r....keja senang, xpayah pkir..."

pastu aku dgn lasernya jwb, "kalau harap nak cantikkan muka selalu, tp bodoh or otak zero, xdak guna, bek pi mati ja....."

reaksi pelajar A??? senyap terus.....

dalam hati aku??? padan muka, puas hati aku....

aku tau dia kck hati tp lantak la, dah lama aku sabar dgn perangai pelajar A nih...utk pengetahuan, dlm kelas, dia hanya tahu bersolek ja....sepanjang ms cermin, celak n powder ada kat tgn....masa mula2 aku msk, muka aku pun dia nak solek....lps nih, aku berani jamin msti dia xmau wat keja aku langsung....aku xralat pun, lg bgs ada r...hahahah jahatnya teacher sorang nih....

situasi dua.....

utk situasi nih, pelajar yang aku hadapi adalah seorang pelajar lelaki yg sentiasa menyampuk pa yg aku ckp, suka melawan ckp aku, sindir aku...kalau sekali sekala, aku xdak mslh...tp ms kejadian nih berlaku, aku mmg tgh panas hati kat dia bila dua patah keluar dari mulut aku, dia mesti potong....

teacher: "ok, pa yang kamu paham dgn cerita ini?? kenapa berlaku mcm tu???" bla....bla...bla...bla..
- aku tgh ngajar short story ms ni...

student X: "teacher ckp byk r, dari td xberenti" (dia berada dpn aku coz setiap kali ms aku mmg aku suruh dia dok meja dpn sekali)

aku teruskan gak pengajarn aku...aku wat xtau ja kat dia....yg len mmg tgh bg perhatian....dalam kelas, mmg aku suka kaitkan setiap yg aku ajar dgn pa yg berlaku pada students aku....maka, aku akan kerap merelatekan pengajaran dengan cerita depa (sambil selitkan sedikit unsur lawak - supaya kelas xboring).....utk kelas2 hujung, mmg kena wat mcm nih, kalau xwat, selepas 20 min, kita akan ckp sorang2 ja, yg len tido....

ms aku tgh sibuk relatekan pengajaran dgn cerita students, pelajar X: "teacher dok berleter pa la???bising ja....ngajar sudah la...."

ms tu bkn takat mulut aku ja laju , dgn tgn pun nek sekali....smbil aku ketuk kepala dia dgn kuat, aku ckp, "ckp ja pandai, mengaji bodoh....len kali xyah mai r, wat semak kelas ja.."

reaksi pelajar X??? terus senyap smpai kelas aku hbs....suruh wat keja pun xmau...tanya soalan pun xjawab....sampai member2 dia ckp, "xpayah la teacher ckp dgn dia, dia dah merajuk dgn teacher tu.."

reaksi aku??? padan muka, puas hati aku (sekali lagi - sama mcm dalam situasi 1)....tp kesian plak kat dia...aku dah malukan dia ka???? (tu naluri baik hati aku, hahaha)

moral of the stories??? aku xpernah menyesal bermulut laser dgn depa....coz kdg2 mmg kena ckp kasar dgn depa....baru depa nak respect kita ckit....

tp bila dipikir dgn hati nurani yang baik hati, kesian pun ada....mcm xpatut plak....ntah la....pa nak wat???benda dah jd....lps nih berhati2 ja la (mcm boleh ja nak berhati2...kalau nak laser, laser gak....hahaha=p)

Friday, October 23, 2009

long time ago.....

assalamualaikum n hai....

it feels like it has been ages since i posted my last entry....lama tu.....busy? meetings? classes? yup, suma tu termasuk dalam jadual padat aku.....25 periods per week.....6-7 periods everyday....tell me what do u think of my hectic life???

tp aku ttp happy...^_^ why? because i have lots of students who support me....always be there for me....=p

my form 5 students (the last class) are showing great interest in english compared to the first time i entered their class.....naughty, not interested in english, problematic, lazy ( all negative words) could be seen in each of them ..... but now , they
(eventhough not all seem to change) are changing for the better....that's what i have been hoping for....when other teachers are complaining about their attitude n absence from classes, alhamdulillah i have not encountered those problems....

even the naughtiest boy in school seem to change for the better....i still remember seeing him being hit n slapped several times by PKHEM.....

tp sekarang, "teacher tolong check keja saya"...sampai aku pun ckp, "ang salah mkn ka????"=)

pa pun aku happy...really hope that all my stdents change for the better n hope that i can be part of their changes=p, insyaallah....

..........

strength does not come from physical capacity. it comes from an indomitable will....
-mahatma gandhi

Tuesday, September 1, 2009

Satu suara....

video

1 malaysia....

video

assalamualaikum n hai.....

well for this entry, i would like to write about 1 malaysia....

well what is 1 malaysia???everyone is talking about 1 malaysia...

satu suara,
satu jiwa,
satu rasa.....

everything is 1......in other words, there should be no individualistic culture, instead, all of us have to encourage ourselves to accept each and everyone as a part of us.......

baru bley jadi kuat,
baru bley jadi aman damai - tiada diskriminasi,
maka bley la kita capai semua matlamat negara.....contoh - wawasan 2020....
wawasan 2020 yang lebih berkualiti...
dapat hantar angkasawan ke bulan or matahari =)


i'm sure there are some of us who see 1 malaysia as an ideology, but we have to keep reminding ourselves that 1 malaysia might bring lots of "hidden" advantages to us....

i believe that, we will lose nothing if we take part in this 1 malaysia.....

just like in this video.....
true, malaysia is not perfect, but living with people that make me feel happy, makes me wondering how lucky i am to be a Malaysian and i could not ask for more =p

i am proud to say that (me = Malaysian) and i do not regret it because i have ....

family, friends and so other members of the world...

that i know will keep motivating and supporting me just like what i will do for them ^_^

cinta sempuna.....

assalamualaikum n hai....

nwy just would like to share my new fav on yuna's songs....yeah2, i know it kind of outdated bt somehow i just like it=p .....the lyric, the music makes me feel relax, and realize that 'cinta sempurna' is what all of us are looking for.....especially cinta sempurna pada ALLAH S.W.T......but it depends on how we define the meaning of cinta sempurna and how we "react" to cinta sempurna ^_^

MAYBE....
cinta sempurna
...... pada

Yang Maha Esa

Rasul

ibu bapa kita

keluarga

sahabat

dan.........

seluruh umat manusia...


cinta sempurna.....
cinta sempurna.....

Yuna - Cinta Sempurna

Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku darimu
Kau berdiri teguh
Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Telusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesbrnmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
tak mampu tuk memnaggung sebuah cinta sempurna
Darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

Bukan aku tak pernah
Mengerti dirmu
ku sanjung setiap kata cinta kau berikan aku
Hilangkan rasa itu
Akhirkankan semua
Dan bila kau sedar
Aku hilang dari kewujudan
Ohhh

Sempurnanya sifatmu
Telusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesbrnmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
Tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

Wednesday, August 19, 2009

akan penatkah aku?????

assalamualaikum n hai....

td ada cikgu tanya aku, "aizat rs aizat akan hilang x semngat untuk jadi cikgu nanti....akan rs bosan x???"

well, soalan tu xdapat dijawab lg.....byk lg yg belum aku tempuhi...

tp harap2 aku xkan hilang semangat atau rs bosan.....insyaallah.....


attitude....

asalamualaikum n hai....

geram....geram aku bila dengar ada students cakap, "cikgu, saya ni kalau xmai sekolah pun xdak hal....baca, tulis, kira suma saya reti...."

student ni Form3....bayangkanlah, punya panas hati aku dgr ada cikgu bebel pasai dia....

kita ni bermati-matian nak ngajar dia, bley dia bg jwpn tu dgn rs xbersalah....

bila tnya kenapa mai sekolah, dia jawab, "bosanlah dok umah..."
pa la masalah dia.....bila ditanya cita2, dia jawab "saya ni nak motong getah ja, watpa ngaji tinggi2...."

parah betoi bdk nih.....

kadang2 benda2mcm ni wat kita jd kecewa jd cikgu....kita bg all out kat studnets.....tp students wat halai balai ja kat kita.....

ms aku mula2 masuk, aku mmg dah 'warning' students aku, "teacher akan pastikan xdak sapa yang akan wat halai balai dgn teacher, anggap teacher mcm tunggul batu"

dalam kelas, mmg aku guna"aku, hang" dgn bdk2 aku......ada kesan mendalam ckit....ckap elok2, mmg, alamatnya kena 'pijak' la kita....tambah2 plak bila dah ngajar kelas2 ujung......

tp aku ada bgtau depa, "teacher layan students dengan baik kalau dia pun tunjuk sikap yg bek"
ada gak efek positif kat depa....hahahah^_^

tp secara keseluruhannya, aku suka kerja cikgu nih....terutama bila rs diri 'dilindungi' (lebih kurang aku ada bodyguard la, hahahaha=p) dan dihargai oleh students......

so aku harap, aku boleh bertahan....ada berpuluh tahun lg dihadapan....sabar ejat.....semoga semangat ini akan terus membakar....insyaallah.....^_^

Wednesday, August 12, 2009

perasaan selepas 6thn.....

assalamualaikum n hai.....

yesterday was my convocation day.....august 11, 2009 would be the most memorable day in my entire lives....n i'm sure this goes to all my friends out there 2......congrats guys....^_^after 6 years, finally we have something to show to our anak cucu....yang kami ni penat belajar, ssh nak dpat ijazah ni tau.....hahahaha

semalam ms perarakan msk ke dewan, dgr lagu perarakan, aku rs sebak sgt...tiba2 meremang bulu roma den.....ye la perasaan happy yang teramat sgt, xdpt digambarkan....dah la suma bdk tesl wat bising dlm dewan 2....dpn tuanku bainun palk....mesti upsi nyesal bg bbdk tesl first session.....hahahahparents aku pun terkejut geng2 kami bising tanpa ada perasaan bersalah....hahaha...
pa pun suma dah selesai....the ending of our 6-years course equals to the beginning or the new chapter of our lives.....

so guys prove to others that it's worth it to give us this degree.....be a good n cool teacher, chaiyok2 =p

p/s: kat atas 2 antara gambar2 yang aku cilok dari member...aku mls nak kuarkan camera so kira nyibuk camera org len.....hahahaha

Tuesday, August 4, 2009

why kindness matters????

assalamualaikum n hai


why kindness matters????

because:

1) kindness makes you happier

2) kindness might help you live longer

3) kindness helps regulate emotions which has positive impact on our health


thus,

kindness is just a matter of choice - whether you want it or you do not want it.....
it is an attitude you carry with you that you can make a difference, no matter how small it is, in someone else's life......

"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle" - Plato

therefore i believe that if i show my kindness to other people, insyaallah i will get something nice back in return which is other people's KINDNESS....
so be patient aizat ^_^

Monday, August 3, 2009

tong sampah....

assalamualaikum n hai....

pernah x korang rs diri korang mcm ong sampah????
suma benda ynag orang xmau bg kat kita....
ni la perasaanku sekarang tp aku ttp maintain cool....S.A.B.A.R=p
nwy kisah aku mungkin xbbeza dgn rakan-rakanku yang lain....
guru baru yang msh ada mslh nak ssuaikan diri dgn kerja ^_^

well bg kisah aku, aku telah diberi amanah utk mengambil tugas seorang guru BI yang telah berpindah sekolah....maka aku akan mengajar form 4 n 5....
nak dijdkan cita, cikgu 2 byk gak ajar kelas depan so kalau nak diikutkan logik, kelas2 dia mstilah aku ambil, utk mudahkan cita....
TP syg.....
aku xdapat ajar kelas2 depan kerana aku telah diberi kelas2 belakang yang semua cikgu pun xmau....
pa jd dgn kelas2 depan tu????
dapat kat cikgu lain yang mana kelas2 belakang depa diberikan kepada aku....
sedih2....tp mcm aku kata td, aku ttp cool n sabar....=)
aku anggap ni sebagai cabaran....

then td aku dpt berita, aku kena jd guru tingkatan sebuah kelas belakang...
aku pelik la, kenapa???
rupa2nya, guru kelas sebenar kelas belakang 2 xmau ambil tanggungjawab utk jg kelas tu lg.....
instead, dia jd guru tingkatan kelas depan yang sepatutnya aku dapat.....
plg lawak ayat cikgu tu, "aizat, saya serahkan tugas membentuk bdk2 ni pada aizat yerk, terima kasih"
aduh, mudah sekali ayat 2 diucapkan....
nak gak aku ckp, "hai, sy ni mcm tong sampah plak, suma kelas yang cikgu2 xmau pass kat sy"....
tp aku diamkan....xmau mengeruhkan keadaan dgn rakan sekerja....

aku ada gak terlepas ckp bila sorang ckgu tnya, "aizat akan jd guru tingkatan kelas depan la yerk?"
aku dgn slemba jwb,"xdak mknanya lg cikgu sbb ada org dah tukar awai2 lg..."hahaha sj cr pasal....

pastu ada kemungkinan aku akan jd guru panitia BI....aduh, gawat2....alasannya, aku guru baru....lg satu alasan aku msh belum berkahwin....erk???apa kena-mengenanya tu???
xpa, aku ambil semua ni sebagai cabaran.....

seperti yg aku ckp dlm entri2 yg lepas, nak jd cikgu mmg senang tp nak jd cikgu yang bek bkn mudah....

mungkin ni adalah platform bg aku untuk melonjakkan nama aku.....
aku akan sahut cabaran ni....=p
n aku akan cuba buktikan aku juga mampu utk pikul tanggungjawab nih....aku ambil semangat ayah dan ibu aku yg xabih2 beri kata semangat.....
insyaallah aku akan cuba sebaik mungkin....
doakan aku ^_^

Monday, July 27, 2009

tekanan yang aku suka =p.....

assalamualaikum n hai......

sapa ckp jd cikgu ni senang?ssh tau =p byk keja nak kena wat tp besa la, tugas guru bkn mcm dulu, mungkin mengajar ja.....sekarang serba serbi cikgu2 kena buat....maka aku pun tidak terkecuali sekali....

aku xdak masalah, kalau diminta pertolongan aku cuba bg.....kalau xmampu, aku tolak......=)

so first week aku smpai, aku kena jd jurulatih bola tampar......hahaha sungguh kelakar tugas yg aku dpt nih tp nsb bek aku boley gak men bola tampar wpun serve mcm ntah pa2....hahaha....tp blum start training lg.....jd guru penasihat utk kelab BI n pengakap.....tu xdak hal ^_^

then aku terlibat dgn ajk pengurusan penerima2 anugerah utk hari anugerah cemerlang.....tu pun ok, sbb mmg ada pengalaman ^_^

sepanjang minggu persiapan hari anugerah, tiap2 hari cikgu2 blk lmbat kul 4/5 br abih....aku smpai umah dkt2 kul 6.....penat, mmg penat......tp tu la antara tugas sebgai guru.....

utk waktu pengajaran, aku masih tunggu jadual....utk sementara, aku hanya relief classes.....tp dgr kata maybe aku kena ajar BI bersama seni or PJ.....kalau PJ, aku ok lg tp kalau seni, hahahha mmg bdk2 tu xkan pulang ke pangkal jln....harus2 aku msk kelas, then suruh depa lukis muka aku....hahahah

tp sperti aku kata, selagi bdnku ni mampu utk pikul tugas yg diberi, aku akn pikul dngn sebaiknya....tp jika xmampu, aku akan cuba kata "MAAF, SAYA XDPT MEMBANTU"=p

running away from the tasks given is definitely not the solution......


but still..... it's easier said than done ^_^

hendak menjadi seorang guru mmg senang TP untuk menjadi guru yg baik, ia tidak semudah yang disangka......=)

malunya.....

assalamualaikum n hai.....

utk post nih, aku nak cerita tentang pengalaman memalukan yang telah menimpa diriku ini....argh..tidak!!!!

bila dah jd cikgu nih, mak aku selalu bebel kat aku, "aizat, pakai la kasut yang bergaya dan ada tumit tinggi"

maka aku pun termakanlah bebelannya.....dan pada suatu hari, aku pun memakai kasut yang tumitnya agak tinggi....nwy pada yang mengenali diriku ini, aku bkn jenis yang pakai kasut tinggi sbb aku xpandai pun pakai....kalau pakai, msti ada kejadian yg berlaku....xpun tempo jln aku slow semacam ja....hahaha

so bila dah pakai, aku pun cubalah control cara aku jalan coz aku mmg jns yg jln laju....ada students pernah ckp, "teacher jalan mcm kereta turun bukit, xtekan brek...laju semacam"

ok sambung blk cita....aku masuk satu kelas, tingkatan 3, kelas depan la...aku pun jln dgn penuh ayunya...dan berdiri di depan kelas....aku pun jln ulang alik dalam kelas, tiba-tiba.......

kelepek! sbb pa???aku terpelecok...ms tu aku bgn dgn selambanya n wat mcm xdak benda yg berlaku....bodoh la aku kan???sah2 la ada benda yg berlaku coz bdk2 dah gelak...bkn men seronok sbb bley tgk cikgu jatuh.....

aduh, malu2.....sejak kejadian tu, aku simpan kasut tu, pakai kasut yg dijamin xkan wat aku terpelecok =p

kenapa?????

assalamualaikum n hai......

sudah lama aku xmenulis blog....mls pun ada, kekeringan idea pun ada.....tp bila dipikir2 blk, lebey kepada malas =p

well sebenarnya aku nak kongsi pengalaman pertama aku smpai di sekolah.....mungkin belum terlambat untuk kongsi =)

biasalah cikgu baru masuk, students mesti gembira lebey, senyum dari telinga ke telinga lebarnya.....pelik...suka sgt ka cikgu baru masuk???

bila aku masuk relief, budak2 mesti ckp, "teacher, perkenalkanlah diri"

pastu aku jawab, "nak tau apa???"

soalan2 yang selalu ditanya:

1. teacher nama pa??? - walaupun terbentang nametagku di tudung
aku pun jawab, "nama teacher nuraizat, panggil teacher aizat"
pastu ada suara sumbang, "nama teacher nama jantanlah"

2. teacher dah kahwin???
maka aku pun menjawab "dah kahwin, anak dua" tp satu hari tu ada sorang bdk laki pandang ja aku...seram gak tgk cara dia pandang....then dia panggil aku, dia ckp "betoi ka teacher dah kahwin? body xmcm org dah kahwin pun" - ceh bdk2 sekarang bentuk bdn org dah kahwin pun dia tau.....aku jawab "teacher pandai jg badan" hahahah

3. berapa umur teacher????
aku jawab, "xpayah la tanya, kalau teacher umur 40thn pun, bkn angpa bley tukar jd 16 =p"

4. teacher dok kat mana???
aku jawab somewhere in kedah.....hahahha

nwy kebanyakan jwpn aku buat students lg skt hati smpai satu thp depa ckp "xpayah la tnya, bkn teacher nak jawab pun"hahahah bunyi skt hati betoi tu

ye la tnya soalan2 sensitip =p

tp sbnrnya aku mls nak lyn bdk2 ni lebey2, kang mula nek kepala.....cikgu2 pun siap warning ^_^

pa2 pun aku masih cuba utk sesuaikan diri....aku xsuka bwk watak cikgu garang, xcool la =p so doakan aku berjaya jd cikgu yang sempoi dan cool ^_^

Thursday, July 16, 2009

sorry.....

assalamualaikum n hai.....

well for this entry i just wanna say sorry.....i'm really really sorry cz i have not contacted any of u......i'm sure all of us have gone through a hard-tiring week after we got our posting letter....jst wanna say be strong guys....hang in there....i know we can do it.....GUDLUCK.....

p/s: FYI geng2 pahang: Kas (triang), maddy (SMK KEMAYAM), atiqah (raub), faiz (kuala lipis) winnie (SMK PANGLIMA PERANG)

geng2 johor: riss (SMK KOTA MASAI), milah n leann (SMK PUTERI WANGSA, ULU TIRAM) chris, eva (SMK BANDAR SERI ALAM, pasir gudang), lutfi (pontian - SMK KOTA BELUD - if i'm nt mistaken), camel (tenggaroh5- the last time i heard there was a change so now nt sure where) boy (SMK SRI MERSING), wani (nt sure - there was a change in where she has been posted)

geng2 kedah; me (SMK JENERI), gda (SMK MODEL KHAS BALING), nani, wan, yasodha (SMK AYER HANGAT)...najat (lupa plak =p), mat (SMK KEDAWANG) n zoul (SMK MAHSURI) - 6 of them r now in langkawi....

the first day of my career......

assalamualaikum n hai.....

it has been a while since my last entry....i know....but hv no time to update my blog....waiting n waiting n waiting for our posting letter and...............dush! aizat here is ur posting letter.....

U HAVE BEEN POSTED TO SMK JENERI, JENIANG.......

my first thought????

where is SMK JENERI?

then i discover it's 30-40 mins of journey frm Pendang.....meaning that i have to leave every morning at 6.45am.....byk la spend utk duit minyak....

why am i not staying in Jeneri?????

i dun think i can live alone n i'm nt that type of person who loves to be alone.......i love to have company....the more the merrier.....

the school???

600 smthing students.....what do u expect????rural area kids.....so byk la cabarannya....mana2 pun byk cbrn....for my first week there going to school 6.45 am , coming back 4pm.....buat apa????byk keja....cikgu baru msk so byk la keja cikgu senior mintak tlg.....i hv to write formal letters to RELA n radio station - for our hari anugerah, hari kokurikulum, forum perdana - 23/7/09 from 7.30am until 11.30pm.....feel free to come ^_^

balut hadiah....n other stuffs....

so what do i think of teaching profession????

hard n adventurous.....tiring somemore....no time

hope i can endure this....wish me luck......

Friday, June 26, 2009

posting.....

assalamualaikum n hai....

argh....posting alert....posting alert....well just got the news about our posting....

kedah:
1. aizat
2. najat
3. wan
4. matt
5. gda
6. nani
7. yasodha
8. zoul

pahang:
1. kaswina
2. faiz
3. atiqah
4. maddy
5. winnie

terengganu
1. azmie

kelantan:
1. nasrin

johor:
1. riss
2. christine
3. camel
4. lutfi aka kalut
5. lothfi aka boy
6. kamilah
7. jeyanthi
8. leann
9. evanna
10. wani

aduh.......

Wednesday, June 24, 2009

finally back....

assalamualaikum n hai.....

so tired....just finished kissm then btn....just came back today....what a tiring day......we had our btn for 5days n 4 nights- ceramah, LDK, riadah n etc....penat sgt...from 5.15am until 12.30am every single day....tgk jrulatih n fasi pun dah juling mata (sbb ngantuk sgt)...but still we had a nice exprience there...so much fun of knowing new friends....^_^

then, i got this news; 1 of our friends has gotten posting letter...seram betoi...mine???dun know yet...hv to wait...we hv to lapor diri on 13th july...2 weeks from now..penatnya...xsempat ronggeng2 kat umah ^_^

really hope i can adapt myself in the coming new environment....insyaallah.....^_^

Tuesday, June 16, 2009

exam....

assalamualaikum n hai...

sory kerana aku xdapat update my blog utk ms yg terdekat ni....
kena prepare utk exam induksi....
hope lulus exam ni....
pa2 pun kena lulus....
doakan aku yerk....^_^
chow.....

Wednesday, June 10, 2009

rules are made to be broken?? .....

assalamualaikum n hai.....

rules are made to be broken???really???hmm...actually i dont agree with that....my sis really loves this statement as she said she was born to break rules....n it's true....always end up breaking rules....dah la 2, kantoi plak...xpro langsung......hahaha

all my siblings think that she was an adopted daughter due to her bizarre attitudes compared to us.....FYI all of us have been TRAINED to follow rules (in another word learn to be SKEMA=p)....

coz my dad is a teacher and he is very strict with his children...n this also goes to my mum....so if we broke any rules, prap!prap!prap!, kena rotan la.....hahaha

but when i look back, there is no difference between me n my sis....y??? coz i remember breaking lots of rules (tp skrang dah kurang ^_^)....when i was small, i always ended up PUKUL my neighbours' children....as far as i remember,most of their children mmg kena pukul by NURAIZAT ABD HALIM....hahaha....n i always ended up being beaten by my mother (sbb ada org report, siots)....

then, i remember one time when i PONTENG from going mengaji petang....i hate going to mengaji petang n always looking for excuses....i told my mum that i went to mengaji petang but i ended up going somewhere else....bila cukup ms blk mengaji, dgn senang hati aku blk umah....like nothing happened....hahaha....i told my mum how i enjoyed going to mengaji petang....sah2 la dia rs pelik...selama nih anak sulung dia mls pi ngaji, tiba2 blk umah ckp dia enjoy pi mengaji petang (apakah bodoh aku ms itu....hahaha).....so in order to clarify my attendance, my mum went to my ustazah's house and she got the answer to my 'excitement'=p the consequences????rotan n tido luar...ms 2 rs mak aku mcm kejam gila tp pdn la muka aku pun...dah la mls, menipu plak 2 ^_^

selepas kejadian 2, aku kena TIDO LUAR lg sekali...kali ni dramatik sikit....bapak aku dgn machonya melempar bantal n selimut kat aku utk tidur luar....sbbnya: aku blk lps maghrib, leka bermain dgn rakan2 lelakiku di bendang....hilang pertimbangan ms 2, lupa nak blk awal.....^_^

when i was in form 1, i ended up fighting with my dormmate....kami kena tangkap,then kena jumpa pengetua......when i was in form 3, i remember fighting with one of the gangsters in my school (FYI i was a prefect), bertumbuk n then kena hadap guru disiplin....adoi....nsb bek smpai sekarang my dad xtau....my mum tau tp dia thp pasrah.....hahaha....

then, i remember riding my MOTORCYCLE with my sis, then lwn lumba dgn one of the students in my school and we almost met with an accident.....after the incident, adik aku tobat xmau lg naik motor dgn aku....hahaha

kat mktb pun kisah aku xberenti mcm 2 ja....pernah sekali "melawak" dgn member tp terkasar sgt smpai aku hentak kepala dia kat meja smpai benjol....dasyat....pastu ada sekali nak pukul org dgn penyapu tp kwn2 kunci aku dalam blk....satu2nya cara utk tenangkan aku....hahaha

n recently,during our KISSM, all of us have to go to the pengarah's office coz we broke one of the kissm rules n almost losing our chances to continue n finish our kissm.....luckily dimaafkan and all of us have learnt our lesson ^_^....

bila difikir2, aku pun sama ja dgn adik aku, suka langgar peraturan....tp sekarang dah insaf....sekarang i sudah jd baik tau =p

whatever it is, i definitely have learnt my lesson....all these have helped me to become a better person...i learn to control my anger (this is very important) and learn not to break any rules.....rules ARE NOT made to be broken....they are made for some reasons....to help and guide us to become discipline and better human being...

Thursday, June 4, 2009

kuku, oh kuku....

assalamualaikum n hai....

well, td ms tgh potong kuku, aku terpikir knapa kita kena potong kuku???xbley ka biar smpai pjg berjela???mcm dalam ripley's believe it or not....pernah tgk x???seorang lelaki simpan kuku dia smpai pjg, berpusing2 aku tgk kukunya yg pjg 2....geli pun ada.....tp dia bangga ja ada kuku pjg mcm 2...

sbnrnya potong kuku ni sunat....bgs potong kuku....ada hikmahnya....boleh buang segala kekotoran yg melekat atau berkumpul di celah2 kuku kita....kalau kita xbuang segala kotoran yg melekat, boleh menghalang air ketika bersuci....kalau dibiarkan gak, boleh menjejaskan kesihatan kita....aku msh ingat kwn aku ckap pasai smpan kuku pjg (dia ada dgr dr satu sumber yg boleh dipercayai), dia ckp "sapa smpan kuku pjg, akan ada najis or kotoran yg melekat dibwhnya....dan jika kita mkn (gna tgn), kotoran atau najis 2 akan jd mknan kita gak....n insyaallah kotoran atau najis 2 (ada satu kuman di dlmnya, aku xingat nmnya) akan boleh wat kita jd bodoh....so ibu2 yg kuku pjg, jgn guna tgn utk suap mknan kat anak, nnti anak jd bodoh"

tgk... betapa pentingnya bg kita utk menjaga kebersihan kuku dan sentiasa memotongnya....hal ini ada disebutkan dalam hadis drpd Saidatina Aisyah yg mksdnya:

"Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah (sunah) iaitu memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinja)"

kita harus potong kuku guna alat khas sperti alat pemotong kuku supaya xmemudaratkan kuku atau jari....tp jgn gigit kerana "Menurut kitab al-Fatawa al-Hindiyah dalam mazhab Hanafi bahawa makruh memotong kuku menggunakan gigi kerana boleh mewarisi penyakit kusta".

lepas potong kuku, terus basuh tmpat yg dipotong itu.....kuku yg dipotong sunat ditanam dalam tanah...kerana kita pun datang drpd tanah...
Hal ini disebut dalam kitab Fath al-Bari, bahawa Ibnu 'Umar menanam potongan kuku'.

sebelum ni aku pun xtau kena tanam kuku...bila aku dah bc dalam byk buku2 agama n ruangan perbincangan soalan agama, barulah aku tau hal ini....so kat sini dah tau betapa pentingnya bg kita utk sentiasa tmbah ilmu kita, jgn jd bodoh sombong ^_^

kita pun xbley biarkan kuku xdpotong melebihi 40hari....Hal ini diriwayatkan daripada Anas bin Malik yang maksudnya: "Sudah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam." (Hadis riwayat Muslim)

Menurut Imam Al-Syafie dan ulama Al-Syafi'eyah, sunat memotong kuku sebelum mengerjakan solat Jumaat seperti disunatkan mandi, bersugi, berharuman, berpakaian kemas sebelum ke masjid.

Diriwayatkan Abu Sa'id al-Khudri dan Abu Hurairah, katanya, Rasulullah saw bersabda bermaksud: "Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat, bersugi, berwangian jika memilikinya dan memakai pakaian yang terbaik, kemudian keluar rumah hingga sampai ke masjid, dia tidak melangkahi (menerobos masuk) orang yang sudah bersaf, kemudian mengerjakan sembahyang apa saja (sembahyang sunat), dia diam ketika imam keluar (berkhutbah) dan tidak berkata-kata hingga selesai mengerjakan sembahyang, maka jadilah penebus dosa antara Jumaat itu dan Jumaat sebelumnya." (Hadis riwayat Ahmad)

Daripada Abu Hurairah, katanya bermaksud: "Nabi Muhammad memotong kuku dan menggunting misai pada hari Jumaat sebelum Baginda keluar untuk bersembahyang." (Hadis riwayat al-Bazzar dan ath-Thabrani)

taken from: www.angelfire.com/pro/sembahyang/downloads/potongkuku.html

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-
Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

Hari Sabtu:Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

Hari Selasa:Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku tanpa mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat. Oleh yang demikian, sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut.

taken from: ahmadzaki.wordpress.com/2008/06/11/potong-kuku-cara-islam-sunnah

ni cara yang sunat untuk potong kuku (ikut sunnah nabi)....
so sekarang boleh la kita memperbaharui cara kita memotong kuku....wpun kuku nmpk kecil di bdn kita, tp hikmah menjg n memotongnya besar sekali....kita kena menghargai setiap inci bdn kita dgn sebaiknya kerana manusia telah dicipta oleh Allah SWT dengan sebaik2 ciptaan....=p

ke mana JAWI pergi????

assalamualaikum n hai.....

korang tau x mana perginya JAWI????

nwy kali ni aku ingin membincangkan mengenai tulisan JAWI....yg mana telah hilang sedikit demi sedikit....

sekarang xramai yg boleh tulis JAWI....aku pun br sedar bila lecturer utarakan semalam, ms kissm....betoi gak....hmm...

aku ingat ms sek ren n men, ms waktu pendidikan islam, semua WAJIB tulis dalam tulisan JAWI....bila ustaz atau ustazah masuk, suma kena bersedia untuk tulis JAWI....sapa tulis rumi, kena marah.....mula2 ssh gak, dah lama2 seronok plak tgk tulisan JAWI aku.....xla elok sgt tp msh boleh dibaca ^_^

alhamdulillah, berkat tunjuk ajar ustaz n ustazah, aku boleh menulis JAWI smpai sekarang....walaupun aku jarang guna tulisan JAWI (ye la ms bila nak guna JAWI), aku cuba tulis sikit2....adik2 aku pun kena tulis n belajar JAWI....bgslah, msh ada yg tau keindahan JAWI tu...

aku ingat ms sek rendah, aku ada sorang member siam....dia suka msk kelas agama n belajar tulisan JAwI....dan dia mmg pandai tulis JAWI....ntah la sekarang mcm mana, dah lama xjumpa dia...harap2 dia msh bleh tulis, wpun sikit =p kiranya tulisan JAWI bkn utk org islam ja....jgn slh faham....semua pun boleh belajar....

sekarang ada surat khabar utusan melayu yg dlam tulisan JAWI....harap2 ada yg amik kesempatan ni n belajar JAWI.....^_^ so marilah kita sama2 memelihara tulisan JAWI....jgn biarkan dia luput dek zaman n kerakusan manusia utk melupakannya.....so apakah sumbangan anda utk memeliharanya????kongsilah bersama =p

Wednesday, June 3, 2009

redang....redang....redang....

assalamualaikum n hai.....

these are the pictures taken during our vacation in pulau redang and kuala terengganu^_^

first day.....
geng naik bus - amazing race tu ^_^


waiting for the ferry to pulau redang

before water confidence at pantai teluk dalam

after water confidenceafter dinner

second day........
before snorkelling
boat no1boat no 2

snorkelling time

at the marine park

after coming back from marine park

mencandat sotong time ^_^
aku dan hasil candatanku....hahaha
third day......



Monday, June 1, 2009

wonderful-gorgeous-exciting pulau redang

assalamualaikum n hai.....

hello guys....dis entry would be about our class trip to redang (29th may-1st june).......i just came back this morning from KT (at 4.00am)...penat seh....but sepenat mana pun kami, we really enjoyed this trip....truly2 enjoyed it....and all of us felt so lucky to have the opportunity to be there....

kami suma pi di bawah seliaan pusat kokurukulum terengganu....so pusat ko telah menetapkan pelbagai aktiviti untuk kami.....aktiviti2nya mmg best giler....mmg sampai betoi2 bley wat aku(personally) giler.....subhanallah, redang mmg cantik sgt....with white sand, crystal clear-blue-green-water (u can actually see the fish and corals from above)...mmg cantik...

nwy....our activity started on the 30th may....journey to redang at 10.30am from KT.....sampai ja redang, trus ke pusat ko kat sana....dengar taklimat, makan, then trus pi bilik yg telah disediakan....

after that, at 3pm, we went to pantai teluk dalam, for water confidence ^_^ (preparation for snorkelling on the next day)....mmg best ms 2....actually aku xsuka sgt air laut tp ms tgk crystal clear-blue-green water, aku terus hilang pertimbangan...hahaha....

mandi mcm xingat dunia....kami suma diberi BA (buoyancy aid) and goggle...dua benda ni wajib...kena bwk merata....so snorkel punya snorkel sampai dah confident ^_^.....

mlm 2, kami suma dgr taklimat untuk aktiviti esok...pastu dgr lg pa yg speselnya redang ni =p (tp mmg spesel, korang kena pi-make redang as one of ur must go and see destination =p)....after the taklimat, kami pi ronggeng2 (minum2 la)...aktiviti hari tu berhenti di situ.....

on 30th may....this was the real day....all of us had the chance to go snorkelling in 4 different places....sampai muntah kami snorkel....mmg ada antara kami yg muntah pun....kira jd makanan ikan la muntah diaorang...hahahha....kami suma dpt bg ikan mkn roti....mmg friendly thp gila babeng ikan2 nih...sampai gigit tgn aku, rumat aku n org2 len sampai luka =p

pastu tgk telur penyu, tgk tmpat penyu bertelur (pttnya mlm sblmnya kami pi tgk penyu bertelur top dia xmo naik plak - kul 5 pg br nek- ada 16 ekor yg nek ).....tp mmg best, kami berenang sampai kenyang telan air laut.....=p the corals???subhanallah, mmg cantik....ikan2??mmg cantik...tp syg, none of us ada waterproof camera or marine pack untuk cover camera so kami xdak gmbar dalam air.....sob, sob, sob....tp xpa , kami simpan apa yg kami lihat 2 dlm ingatan n i wont think we can forget it ^_^

kami snorkel until 6pm....just imagine betapa hangusnya aku jd...blk2, tgk muka, aku dah thp mcm sotong kena bakar....mmg gelap giler....aduh, leceh betoi....pakai sunblock spf 130 pun mcm xdak beza pun...org len xteruk mcm aku pun...sdeynya tp xpa yg penting aku enjoy =p yg plg best, all of us had the chance to go scuba diving...walaupun kejap, tp puas sbb dapat cuba....

mlm 2, suma dah mcm zombi....jalan pun xdak tenaga, letey snorkelling.....tp letey kami xberhenti kat situ ja....mlm 2, kami suma pi chnadat sotong....fuh, my first experience chandat sotong n nek bot nelayan, mmg masyuk giler r kena angin laut, tgk bln, bintang..hahaha....

kami pun cr spot nak chandat sotong n bila dah jmpa spot best, trus mula operasi =p....aku pun konon2 mcm pro, trus menchandat sotong tp kecewa giler sbb xdapat....org len dah dapat tp aku xdapat2 gak....pakcik bot 2 siap dah dpt berekor2, aku seekor pun xdapat.....lengoh tgn aku dapatla (sbb kena terus menarik tali n umpan yg telah dilempar masuk)...lps nih lengan aku mmg aku ada muscle la....^_^

smpai satu tahap, aku rs nak pi menchandat org, lg senang....hahaha......tp bila time dh nak blk 2 (mmg thp dah give up), aku pun terus menarik naik tali chandat aku, tiba2 aku dapat gak chandat satu sotong....besar beb.....hepy nak mampos aku ms 2....tiba2 terus semangat nak chandat lg.....hahaha...org len dah thp lentok sbb penat sgt....ada yg mabuk.....tp aku, eva, matt setia menchandat ^_^

sambil chandat, men teka-teki dgn yg len.....hahaha best betoi dpat men teka-teki kat tgh laut, smbil menchandat sotong.....tp bila dah sampai kul 12.15am, suma pun dah xlarat, so kami pun headed back to the jetty (kami siap sempat sambut besday gda - 1st june kat atas bot =p)....tp aku plg kagum kat pkcik nelayan 2, dia mcm lipas, lincah n cergas, sana- sini dia jln n lompat....fuh, pa rahsianya terus kekal active...padahal msm 2 suma dah mcm nak cium lantai bot sbb ngantuk n letey sgt.....

sampai kat jetty kami terus pi kedai mkn, pi bbq hasil tangkapan...hahaha...dlm dok ngantuk 2, mkn still maintain ^_^....aku xmakan sotong sbb kalau mkn, mulut aku akan jd seksi mcm A Jolie.....hahaha....nsb bek ada ayam bakar.....so kami suma pun mkn sampai kul 2am.....2.40am br tido....

on the 1st june- kami sambung snorkelling blk....kat pantai teluk dalam....best sgt....corals kat sini mmg besar n dekat sgt dgn kaki....smpai satu tahap, kami bley berdiri atas corals tu....kami snorkel n mandi-manda sampai kul 11.30am....pastu blk pusat ko utk basuh n pulangkan BA n goggles....pastu blk kuarters, mandi....terus bwk beg ke pusat ko, lunch, lari ke jetty.....(nih suma kami wat dlm ms 45mins) sbb bot blk KT kul 1pm....mcm amazing race gitu.....hahaha

dlm bot, suma lentok sbb penat sgt.....tp suma puas hati....ms nak nek bot blk KT, suma rs sdey sbb xdapat snorkel n men2 pasir...tp sbnarnya sdey sbb suma kena blk maktab untuk kursus KISSM n BTN (3rd - 24th june)....bab2 akademik malas sikit.....hahaha

so di situlah tamat vacation kami kat redang......sampai di KT, kami, geng2 nek bus blk maktab (riss, me, gda, najat n leann - yg len nek keta) pi jln2 kat taman tamadun islam.....akak riss n cikgu aizat (this is another aizat - not me=p...he is one of the jurulatih kat pusat ko) yg bawak....kami suma jln2 mcm one happy family...hahaha....smpai lengoh kaki....jln smpai kul 6.30pm

pastu pecut pi jetty sbb nak tlg cikgu aizat hidupkan keta dia (dia lupa ttp lampu selama 3 hari kat redang)...kesian dia....tp cubaan dia xberjaya....so dia tinggaikan keta dia kat situ n kami suma pi mkn....mkn n mayang secepat mungkin coz our bus kul 8.30pm.....ms nek bus 2, br rs lega....sampai mktb pg td - 4am....

whatever it is, all of us really enjoyed our vacation....thanks to all the jurulatih in pusat ko n to riss' sis and riss' bro-in-law for accompanying us all the time n bwk kami jln2 ^_^...really enjoyed this.....our next destination would be pulau sipadan, insyaallah.....^_^

p/s: sbnrnya byk lagi benda aku xcita tp 2 kena censored ^_^...nwy gambar2 aku akan ltk on the next entry....coz byk sgt...kang pjg sgt entry aku nih ^_^

Tuesday, May 26, 2009

cekgu serba boleh????

assalamualaikum n hai....

ssh gak jd cekgu nih...xkira la cekgu dlm btk profession ataupun cekgu yg memberi ilmu atau mengajar ilmu atau sewaktu dengannya....

sekarang, kebanyakan bdk2 sekolah tgh periksa pertengahan thn.... termasuklah adik2 aku:yg sekolah menengah mahupun rendah....so sbg merangkap kakak sulung, akulah kena tlg bg tunjuk ajar.....

suma subjek aku ajar; math, science, english, pendidikan islam, geografi, sejarah, dan sebagainya....pening gak...ye la 6 thn aku dah tinggalkan subjek2 2....kecuali lah english n yg sewaktu dgnnya....

bila adik2 aku tnya "kak, yg ni mcm mana nak jwb???" aku pndang ja muka depa dlm 2 hingga 3 minit, sblm aku mula pkir jwpnnya....

ssh gak bila jd mcm nih....kesian kat depa dan jugak dr aku sendiri...mcm bdk bongok la plak....

tp aku dah mula dpt rentak mcm mana soalan2 yg selalu cekgu depa tanya n latihan2 yg selalu depa wat....aku bangga dgn pencapaian aku nih...besar tu weh...hahaha

tp td bila aku kena ajar adik aku yg darjah 1, aku TERilang sabar sikit....adik aku tu suka men2...tp standard la br darjah 1, kang perangai mcm tingkatan 3, "istimewa" sgt plak....aku punya geram tgk perangai dia, aku dgn sekuat hati cubit dia...meraung bdk 2...puas hati aku tp bila tgk melalak2 mcm org hilang akal, kesian plak aku tgk....aku cuba pujuk tp ntah pa aku pkir ms 2...msti la dia mengamuk kat aku blk....maka dia amik suma buku dia, campak msk dalam beg, trus pi tido...end of story...hahaha...pdn muka aku...esok pg msti hati bengkak dia xabih lg, pendendam sikit dia 2.....msti mak aku bsg punya...

tp salah satu sbb kenapa aku yg kena ajar adik2 aku, mak bapak aku ckp; aku grg, muka bengis, xberhati perut...so adik2 aku cnfirm tkut kat aku....depa msti focus lbey ckit...hahaha wah dasyat betoi perangai aku rupanya....mak bpk aku mmg risau kalau tinggalkan adik2 bg aku jg....bpk aku ckp kalau jeneral ni jg, abih la adik2 aku...ye ka????mana ada ^_^

tp apa yg aku cuba smpaikan disini, bkn mudah nak jd cekgu....tmbah2 plak cekgu dlm bentuk profession....aku ni bakal cekgu, ntah pa la crita anak2 murid aku....kalau adik aku sorang pun aku dah ilang sabar, apatah lg students aku yg berorang2 ramainya....aduh, parah nih...takut jd kes cekgu dera bdk...xpun kes bdk tumbuk cekgu, skt hati punya pasai....so aku kena belajar martial art ni....hahaha (mcm xinsaf plak aku gelak)

pa2 pun, aku harap sgt aku dpt handle students aku dgn jayanya....harap2 mcm 2 la, insyaallah....korang pun tlg la doakan kejayaan aku ni, tq =)

p/s: mlm ni kena pkir cara pujuk adik aku, kalau x matilah aku kena pandangan tajam dia =p

Monday, May 25, 2009

men from mars, women from venus,,,heh?????

assalamualaikum n hai....

i watched anjakan paradigma last night (dr. fadhilah kamsah's show) n i am totally in luv with this show....i luv to see how people get together n discuss interesting-contemporary issues...plus the fact that i luv dr.fadhilah kamsah.....such a gud motivator ^_^

nwy, what i am trying to share with you guys is dr fadhilah kamsah said that "lelaki ni makhluk 4 alam tp perempuan makhluk 1 alam" ....the reason behind this statement, "lelaki ni sentiasa berubah (berdasarkan kepada sikap), waktu bercinta perangainya lain, bertunang lain,dah kahwin lain, dalam n luar rumah pun lain....tp perempuan plak sama ja perangainya, sejak dr bercinta sampai la beranak pinak"

dun u think this is interesting???=p men and women are totally different n we all know that (men from mars, women from venus) but still most of us want to show or prove how similar we are to each other (between male n female)...i am nt trying to bring the differences between men and women....or try to say that women are weak....no,no,no that is nt my intention.....it is proven that women are getting stronger day by day n men can't mess with women....bt whatever it is there is still a limit between all these..... hmmm, what say u???^_^

Sunday, May 24, 2009

4 years ago......

assalamualaikum n hai...

this entry is (specifically) for my friends bt others to view how all of us have grown ( of course - side-ways ^_^)...these pictures were taken 4 years ago - how all of us 'looked' like ^_^....i found these pictures while arranging books in my mini-library....the photo album was somehow "hiding" behind those stacks of books (mcm xmau bg aku jmpa ja =p)
place: langkawi, 2004
place: class, 2004
is there any huge difference???no right???? ^_^
assalamualaikum n hai...

hari ini ingin aku kongsi pengalaman aku mengambil bahagian dalam aerobics...my mum loves to participate in this kind of activity - one way for her to keep fit....it was such an enjoyable experience....mmg menarik tgk ibu-ibu wat aerobics....semangat betul.....^_^ yg muda, ada berapa kerat ja termasuklah aku ^_^

tp apa yg menarik perhatianku adlah melihat ibu-ibu ini begitu bersemangat n lincah...bg aku steps yg instructor ajar mmg agak mencabar...aku pun terkial2 nak ikut...laju n byk steps....^_^ tp bila tgk ibu-ibu ni semangat, xkan aku nak tunjuk lekeh...maka aku pun dgn semangatnya ikut ^_^

kiranya skrang kita xbley pandang rendah pd ibu-ibu kita...walaupun dah 'senior', semangat xpernah pudar....kta yg muda ni pun bley kalah tau....^_^ aku harap bila aku dah jd ibu-dah jd senior, aku ada semangat ibu-ibu ini....n semangat ibu-ibu yg ada di luar sana....aku percaya suma ibu ada semangat mereka yg tersendiri ^_^

go...go....ejat ^_^

Friday, May 15, 2009

SELAMAT HARI GURU

BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

USMAN AWANG
1979

kepada semua guru, SELAMAT HARI GURU...."guru pembina negara bangsa"....semoga kita terus meningkatkan kemahiran diri dan terus cekal mengharungi cabaran sebagai guru dan insyaallah menjadi guru yang lebih baik ^_^

assalamualaikum n hai...

pernah x korang rs penat yg amat sgt sampai suatu ketika rs mcm zombi???
well nih pa yg aku rs...
selepas blk hosba...seluruh bdn skt2, blum dicampur hati yg skt....tp itu suma sudah xpenting bila kami tahu yg kami semua telah berjaya memikul tanggungjawab sebagai urusetia...
nwy ini bkn pa yg ingin aku kongsikan bersama kamu semua..
aku ingin berkongsi perasaan penatku selepas hosba dgn perasaan penat dan takutku utk storytelling performance (11/5/09) yg lepas....
selepas blk hosba, dua puluh lima kami bersiap siaga utk 'berperang' utk storytelling kami...camel siap ckp, "menyesal plh tarikh 11/5/09 nih....penat blum hilang, sudah dtg penat yg baru"..ada gak pensyarah yg ckp "hai keja lg???xabih2 ka keja korang??"

mmg xabih....tp semua seronok....seronok sbb ni adalh performance kami yg terakhir....performance yg kami harap dpt tinggalkan kenangan yg indah kepada kami, pensyarah2 n juga bdk2 maktab...aku bangga dgn semua kwnku...walaupun byk rintangan, halangan n masalah yg perlu kami tempuhi, pa yg dapat aku katakan, kami cuba memberikan yg terbaik pada mlm tersebut....rnya penat kami sudah hilang saat kami melihat dewan yg penuh, n anak2 sekolah dan bdk2 maktab enjoy kami punya performance....

tp itu apa yg kami lihat....keseronokan drpd penonton...kerana itu yg kami harpkan drpd mereka....tp kepada sesiapa yg rs kami nih syok sendiri, maafkanlah kami...tp selepas 6 thn, kami sudah tidak peduli dgn pa yg org rs n pkir...yg penting kami enjoy ^_^ dan mlm tu kami semua benar2 enjoy....

cuma aku rs kecewa sedkit sbb digital storytelling kami tak berjalan seperti yg sepatutnya...nsb bek camel n nani tlg cover so org len mungkin kurang perasan akan masalah itu...itu pa yg aku rs ^_^

selepas performance itu, aku dpt rskan yg kami semua telah dapt merasa suatu kepuasan yg amat bernilai....kepuasan yg membuatkan kami semua menjerit, melaungkan cheer kami....after 3years br cheer itu berkumandang blk (sbb ramai yg ckp, dah tua2 nih xpayah la cheer ...tuakah kami???=p)so beginilah kesudahan kursus 6thn kami....berakhir dgn jayanya, alhamdulillah.....

aku harap kejayaan akan terus menyinari kehidupan kami semua....benar, hidup kita xpenuh dgn kejayaan...mesti ada kegagalan...dan aku harap, jika ada kegagalan, kegagalan itu yg akan membuatkan kami lebih kuat utk bgn n mencapai lbh byk kejayaan...insyaallah ^_^

Thursday, May 14, 2009

ENGLISH CAMP - HOSBA VALLEY RESORT

assalamualaikum n hai.

it has been a long week for me since my last entry..
after exam, we have 5 days break...then we came back to maktab for english language camp in hosba...4/5 until 8/5..
what can i say about the camp???
it was a tiring-5-day-camp...penat betoi...jd sekretariat bkn senang...kena sabar byk...aku belajar utk terima kritikan, sikap sinis org terhadap kami dan sebagainya...
walaupun kami mcm blur pi camp 2 (coz we are not the sole organizer of the camp, bt people think we are), aku bangga dgn kwn2 aku semua sbb berjaya menjalankan tanggungjawab dgn jayanya...hahaha skema btoi speech aku...
nwy, ms kat hosba bnyak yg dpt aku tgk pada future teachers kita....yg pasti byk lelaki lembut....(sory pd yg terasa, aku xberniat jht)....
kdg2 tgk bdk2 lembut ni rs terhibur, kdg2 2 menyampah pun ada....byk yg aku tgk, mcm buat2....mcm mana la nak jd contoh yang baik nih???
tp aku percaya kwn2 mungkin faktor penting kenapa bdk2 2 jd mcm 2....bila ramai yg mcm 2, maka kwn2 len pun nak ikut...

tp personaliti bkn satu2nya faktor yg menentukan kita utk jd cikgu yg baik....jgn salah anggap...aku bkn prejudis terhadap 'kaum' ini cuma aku hanya menyuarakan apa yg terbuku di sanubariku ini ^_^....

aktiviti plg best adalh semasa school visit....yg plg wat aku sebak adalah bila aku ikut my juniors during their school visit in 1 of the schools in kedah (of course rural one)...aku percaya in a way they can be gud teachers....walaupun mereka baru ja enroll into this course....
i could see their passion in teaching and helping the students to enjoy and understand what they were trying to do...aku sendiri dtg dr sekolah kg maka aku tahu mcm mana rsnya bila cikgu bg tumpuan sepenuhnya pd kita....ms aku tgk juniors aku sedaya upaya menjalankan aktiviti2 mereka n yg penting bdk2 enjoy, aku terasa sebak sbb aku tau bdk2 sekolah 2 mmg enjoy...smpai ada bdk2 kelas len yg xterlibat dtg kepada aku n ckp "cikgu, masuklah kelas kami jugak, best la tgk kwn2 kami ni wat aktiviti"...
ms 2 aku tau yg juniors aku mmg ada cr2 guru yg baik...so congrats to u guys ^_^ hopefully u will keep improving urself n insyaallah become good teachers....so kat cni, dah terbukti satu faktor utk menjadi guru yg baik, xsemestinya bergantung pada personaliti semata2 (xkisah la keras atau lembut =p) tp juga pd kesungguhan kita utk menjalankan tanggungjawab kita ^_^

so pa plak yg aku dah belajar dr camp nih???hmmm.....byk benda yg aku belajar, tp xdpt aku luahkan di sini....yg penting, pa pun yg kita belajar, kena ada kesan terhadap dr kita....kesan yg bley bw kebaikan dan aku percaya setiap daripada kita yg telah menyertai camp 2, telah belajar (walaupun sedikit) sesuatu ^_^

Sunday, May 10, 2009

HAPPY MOTHER'S DAY

IBU...IBU....
engkaulah ratu hatiku....
bila ku berduka, engkau senyum selalu.....

ibu...
kasih dan sayangmu harum umpama setanggi syurga...
kan ku semat ia kukuh jauh ke dalam sudut sanubariku..
wajahmu yang bercahaya umpama bulan purnama sering mengganggu lenaku yang kini di rantauan orang...

ibu...
segala nasihat yang kau hamparkan pada ku kan ku semat kukuh di dasar ingatanku ini..
kelembutan bicaramu serta kelunakan suaramu mengaji kan menjadi peniup semangat sehingga ke akhir hayatku..

ohh ibu kesayangan ku...
semoga nurkasih-NYA sentiasa melingkari perjalanan kehidupanmu...
terima kasih atas pengorbanan dan jerih perihmu membesarkanku...
Dikaulah bidadari kayangan yang bertakhta dihatiku..

SELAMAT HARI IBU kepada ibu kesayanganku Norsaadah binti Ramli...terima kasih kerana sentiasa berada disisiku setiap masa (susah mahupun senang =p) diharapkan segala yg ibu impikan akan tercapai, insyaallah....^_^

Tuesday, April 28, 2009

hooray!!! have u ever felt so great after an exam???? this is what me n my friends feel right now....we just finished our exam (28/4/09 at 5.00pm)....
after that all of us went crazy, cheering for our success to complete our 6years course...what a long time....this is what we have been waiting for....
now we have to wait for out posting letter....nervous la plak ^_^....but again to our juniors, be patient....ur time will come soon....chaiyok2 ^_^
next week preparation for english camp....cant wait for that...really looking ofrward for events that can help us ease the apprehension that we feel about posting ^_^

Thursday, April 9, 2009

assalamualaikum n hai..
this entry is gonna show u several pictures (which i didnt include in my last entry ^_^) taken during our outing time....picnic, bowling..etc ^_^

bowling time !!!

the red plus green team ^_^

'pro' bergambar sebelum beraksi ^_^winner, the blue team:camel,da,azmi n jey (kalut 2 menyibuk, boy(green shirt) plak vip ^_^)

sebelum blk, buat onar dulu =p

dinner after bowling


picnic time ^_^


breakfast - pulut, sambal ikan bilis, ikn perkasam, teh o - ubat lentok
geng2 bakar ayam
ayam bakar sendiri beb: thanks to those who r involved in making this ayam looked tempting ^_^

lapar plak bila dah mandi sejuk2 nih

sepatutnya gmbar ni kas n in ja tp tba2 ramai plak yg interframe termasuk la aku hahaha


ms mula2 smpai, cr port bakar ayam

ni la lata bayu, kat baling

tqah, camel, boy n milah, bdk plg hot dlm cohort 2^_^ (yg tunjuk peace)

seperti biasa, pi mana2 sebelum blk, buat onar dulu =p

nwy these r the pictures taken....actually there r lots more to show but so lazy to upload them...xpa, yg nih pun rsnya dah ckup ^_^